kangVälkommen till min blogg från min Australienresa!

Den långa flygresan från kylan och mörkret i Umeå till värmen och solen i Australien tar sin början torsdag 6 december.

Jag och arbetskollegan Anders Bergström mellanlandar i Stockholm och vidare till Peking över natten. Fredag kväll vidare till Sydney och framme lördag morgon. På flygplatsen ansluter umevännerna Lars Pårud och Stefan Rännar. Därefter inrikesflyg fyra timmar till västkusten och slutligen hyrbil till stranden i Margeret River. Äntligen framme och äventyret kan börja.
Exit Australian Tour 2012
Exit Australian Tour 2012  

Ausvintomten26 högt rankade vingårdar, 305 provade viner i alla stilar och många intressanta vinmakare från landets mest kända vinområden. Intrycken är många och de är nu dags att summera fyra veckors resande ute bland vingårdarna.

Följande producenter har jag, förbokat eller spontant, besökt,;
Margaret River: Cape Mentelle, Cullen, Fermoy Estate, Leeuwin Estate, Preveli Vinery, Sandalford, Vasse Felix och Woodlands.
Barossa Valley: Jacob´s Creek, Kaesler, Peter Lehman, Penfolds, Seppeltsfield, Torbreck och Yalumba.
Coonawarra: Zema Estate och Wynn´s.
Hunter Valley: Brokenwood, Margan, Mount Pleasent, Nightingale, Poole´s Rock och Tyrrell´s
Yarra Valley: Yarra Yering.
AusvinlusenVictoria: Tahbilk.
Granite Belt: Witches Fall.

 

Olikheterna mellan områdena.
Skillnaderna i klimat, jordmån och druvsorter i detta stora vinland ger intressanta variationer, stilar och smaker, där även årgångsvariationerna bidrar. Det känns mer som att resa i Europa. Även vinlusens härjningar har delar av Australien klarat sig ifrån. Därav de otroligt gamla vinstockarna. Det har varit en fascinerande resa!

 

Den stora vändningen 2003.
AusPenfoldsekfatDet har varit svårt för Australien att bli av med sitt rykte att alla vinerna är alltför alkoholrika och sönderekade. Alla jag har träffat menar att vändningen kom redan för nio år sedan; mindre andel nya ekfat i jäsning och lagring, tidigare druvplockning som ger högre syra och lägre alkohol.
Under min resa vill de flesta producenterna visa på elegans och balans. Det är dags att kasta bort myten om Australien, en gång för alla.

 

Kvinnliga vinmakare.
Måhända kan det vara en ren tillfällighet, men duktiga kvinnliga vinmakare med stort självförtroende verkar det finnas gott om i Australien. Det har varit en en stor förmån att ha fått träffa bl.a Sue Hoddler (Wynn´s) och Liz Dawson (Fermoy Estate). Lycka till i fortsättningen!

Aussolnedgang


Stjärnor och poäng.

Betygsinflationen hos sveriges skolor är ren ren vindpust mot vad australiens mest erkända och betydelsefulla vinskribent J. Halliday generöst delar ut. Det svåra är inte att få fem röda stjärnor, utan att bara få fem svarta. Samtidigt verkar det som om Hallidys 100-poängskala börjar på 90 och slutar på 99. Kvalitetsskillnaderna för viner på samma poäng är alldeles för stora.

 

Prisnivåerna.
Konsumenter och även vinfolk är förvånade över de lägre priserna på deras kvalitetsviner hos Systembolaget, trots att det i Australien råder ett liknande skattetryck som Sverige.
AusskipperMed stor tacksamhet riktar jag applåden till sveriges alla vinimportörer som på ett föredömligt sätt ha lyckats med detta konststycke.

Cellar Door.
Försäljningen direkt hos producenten, s.k Cellar Door, har ökat och blivit allt viktigare i Australien. En del pratar om att hälften av försäljningen sker på vingården. Lägg därtill att flera har restaurang och hotell, vilket har ökat markant i flera av områdena. I alla fall är det synnerligen märkligt att storstadsborna får betala mycket för samma flaska på plats, även om de är klubbmedlemmar, än om handlar i de speciella privatägda liquerstores i storstäderna eller på nätet.

Det har varit fyra fullspäckade och givande veckor i ett ungt vinland med gamla vinrankor.

2012-12-31

Topplistan - Australien

AusflaskorTopp 5 vita

1. Leeuwin Estate Art Series Chardonnay, 2005
En felfri mogen chardonnay i världsklass. Suverän!
2. Yalumba Eden Valley Viognier The Virgilius, 2009.
Fullmatad Viognier som gör fransmännen avundsjuka. En smaksensation!
3. Mount Pleasant Lovedale Semilllon, 1998.
På toppen av sin perfektion. Semillon mognar med kunglig glans.
4. Tahbilk 1927 Vines Marsanne, 2003.
Även här ett vitt potent Rhônevin. Tyvärr alldeles för ung.
5. Tyrrell´s Vat 47 Hunter Chardonnay, 2009.
En ung skönhet i burgundisk stil med stor potential och läckert ekad.

 

AusMentorroomTopp 5 röda

1. Wynns John Riddoch Cabernet Sauvignon, 1999.
Vad kan man säga? Det blir inte bättre än så här....
2. Peter Lehman Stonewell Shiraz, 1996.
Balans och tyngd på samma gång. Vilken mognadsutveckling!
3. Torbreck The Runrig, 2009.
Massiv Belgian Blue barossashiraz som slår knockout.
4. Yarra Yering Dry Red no 2, 2006.
Imponerande rhônevin från unikt vingårdsläge, men för ung.
5. Fermoy Estate Reserve Cabernet Sauvignon 2010.
Modern stil med klassisk elegans och skärpa. Mycket tilltalande, men för ung.

Ausvinrankor2Största överraskningen.
Min vita topplista innehåller inga rieslingviner från Eden Valley och McClare Valley, men den tyska druvan når oanade höjder i Australien. Peter Lehmans Wigan Eden Valley Riesling, 2007 och 2002 visade prov på denna torra och eleganta variant där mognaden visade på en skön komplex utveckling. Goda redan unga, men ännu häftigare äldre!

Australiens enda 100-poängare enligt Halliday.
Seppeltsfield Para 1912. Ett säreget starkvin som reducerats 100 år på ekfat.

2012-12-31

Lördag 8/12 - Äntligen framme!
Den långa och mödosamma flygresan är äntligen över. Umeå - Stockholm - Peking - Sydney - Perth. 47 timmar efter att ha lämnat Gärdesvägen med snö, mörker och kyla har jag äntligen kommit fram. Tidsskillnaden har också satt sina spår. Med 29 grader och en sol i zenit är kontrasten total! 

Vi blev uppgraderade (igen) till en Audi A4 T1,8. Lars Pårud lyckades att köra på motorvägens vänstra sida hela de 28 milen till Margaret River. Landskapet förändrades från platt grässlätt fyllda med kor till mer kuperat och skog blandat med vingårdar.

StrandenMRPrevelly är med sin sandstrand och enorma vågor surfarnas paradis. När vi anlände höjde vi medelåldern rejält, å andra sidan ligger vårt hus en bit bort från ungdomscampingen. Vågorna hörs ända in i vardagsrummet.

Byns enda affär drivs av en vingård, Preveli Winery. Bristen på solglasögon kompenserades med att man hade ett vinprovarbord, typ mindre bar, i butiken. Jag tog fram visitkortet, tack NRA för kortet, och det var bara att prova sig fram. Denna sena lördag em var det hektiskt i affären då man även hyrde ut campingplatser och sålde öl i parti och minut.

Det blev sju olika, fyra vita och tre röda, viner där deras lätt ekade prestigevin "Preveli Sauvignon Blanc 2012" (160 kr) visade sig ha både karaktär och bra fräschör i en seriös stil. En bra start på veckan i Margaret River.

Före den grillade middagen i vårt stora hus gick jag ner till stranden, som innehåller alla farliga moment med starka strömmar, hajar, hala klippor, stora vågor och rasrisk, och la mig på rygg i solskenet. Helt slut efter den långa resan. Äntligen framme!

2012-12-08

Söndag 9/12 - surfare och grottor
ChrisMRRedan före soluppgången vaknade jag efter att ha fått sovit ordentligt. Frukost i ett mycket kallt hus kl. 05:45. Vad ska man göra när de andra sover?

 Morgonpromenaden längs stranden mot Surfers Point visade sig denna kalla söndagsmorgon bli flera intressanta möten. Väl framme stod det redan tjugo bilar med väntande surfare.

- Lite för mycket vind och för höga vågor för många, berättade rutinerade Chris som precis skulle ut i de fyra meter höga vågorna. Det visade sig att dagen innan hade en surfare dött och en var försvunnen. Risktagandet verkar vara högt i denna sport.

Margaret River ser ut som en schweizerost i kalksten där vinrankorna växer. 200 kalkstensgrottor har man hittat i området. VI besökte Lake Cave som imponerade med sin olika droppstensformationer i två olika salar. I taket hängde det tusentals med stalaktiter!

Vid lunchen i stan steg temperaturen till sköna 27 grader. Solen gassade och under inköpsrundan blev det hatt, keps och ännu mera solskyddskräm.

På eftermiddagen vågade jag mig ut till stranden för lite solbränna. Bland vindsurfare, barnfamiljer och lösa hundar blev det en skön timme. Det blev en skön vilodag som avslutades med färska stora pilgrimsmusslor på en bruchetta.

2012-12-09

Måndag 10/12 - Fermoy Estate i den gyllene triangeln
Fermoy Estate - honnörsordet är förändring.

FermoyEstatehusMRVeckans första vinbesök var, okänt för oss i Sverige, hos Fermoy Estate. Med starten 1985 var egendomen en av tidigaste producenterna i Margaret River. Med böljande vackra kullar och stora eukalyptusträd insprängt mellan vinrankorna var det förförande vackert.

Den extremt höga värmen under sommaren dämpas tack vare havsbrisen, fem kilometer från surfkusten. Förutsättningarna att göra bara viner är extremt goda tack vare en jordmån som ger ett gott dränage med sitt grustäcket. i dag är det Perthbaserade familjen Young som med nya investeringar försöker att hålla flaggan i topp.

Egendomen på 17 ha, fördelade på Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Chardonnay, Semillon och Sauvignon Blanc, och även inköpta druvor producerar årligen 240 000 flaskor. Stora förändringar har gjorts där minskningen av ekfatslagring och alkohol är betydande i speciellt chardonnayvinerna.

FermoyEstatetwoMRKunniga och inspirerande unga vinmakarduon Coralie Garnier och Liz Dawson (se bild) satsade två timmar på att förklara vinernas storhet hos Fermoy Estate. Med början ute bland på den högsta kullen bland de äldsta och bästa vinrankorna Cabernet Sauvignon inföll sig en större förståelse.
- Som tur är blommar eukalyptusträden strax före skörden och därmed får våra mogna druvor vara ifred från fåglarna, säger chefsvinmakaren Liz Dawson.
Väl inne i källaren ger fatproverna på de två olika lägena för Cabernet Sauvignon en tydlig signal på hur viktigt läget är för kvalitet.


- Vi har färre nya ekfat och kortare tid för att ge mer balans till vinerna fortsätter Liz. Med stor auktoritet går hon runt och visar ekfat och ståltankar. Inga hemligeter och allt i en avslappnad stil. Tack för ett givande besök!

 

Provade viner:

Fermoy Estate Sauvignon Blanc, 2011. (170 kr)
Inköpta druvor som ger tropisk frukt i en fyllig stil med en torr smak och låg syra. Tyvärr!

Fermoy Estate Semillon, 2010. (170 kr)
Stor fyllig doft och smak med en blommig och fin fet känsla. Balanserad och god.

Fermoy Estate Chardonnay 2010. (210 kr)
Lätt och fruktig i en stram stil.

Fermoy Estate Reserve Chardonnay 2010 (350 kr)
En mycket ungt vin där smörigheten och frukten med ekningen inte har gått ihop. Stor doft och smak i balanserad snygg och stram stil. Måste lagras!

Fermoy Estate Reserve Semillon 2008 (280 kr)
Ett komplex och elegant vin som hålls i strama tyglar. Mycket lång eftersmak. Suveränt!

Fermoy Estate Merlot, 2009 (210 kr)
Redan mogen i doften med en obalanserad smak. Tyvärr!

FermoyEstateCSReserveFermoy Estate Merlot, 2010 (210 kr)
Ung och fruktig med tydlig doft av finstämda ljusa bär. En intensiv och sträv smak med bra längd. God!

Fermoy Estate Shiraz, 2009 (210 kr)
Inköpta druvor från södra och kyligare Margaret River. Fruktidriven och fräsch med mörka bär. Sträv och medelfyllig och bra längd.


Fermoy Estate Cabernet Sauvignon, 2010
(210 kr)
Stilren och mycket fruktdriven i en skön modern stil. Svarta vinbär i doft och smak med en ung strävhet i en medelfyllig stil. Ung!

Fermoy Estate Reserve Cabernet Sauvignon 2010 (450 kr)
I årets Decanters novembernummer utsågs vinet som vinnare bland 85 cabernet sauvignonviner från Coonawarra och Margaret River. Inte illa!
Vingårdens bästa druvor, åtta rader, som får ligga tjugo månader på franska nya och äldre ekfat.
Medeltät röd färg. Stor och elegant doft med svarta vinbär och rostade ekfat. Mycket sträv och ung smak i en koncentrerad tämjd smak med bra syra. Mycket lång eftersmak med mint, lakrits och eukalyptus. Lagra!

Fermoy Estate Reserve Cabernet Sauvignon 2009 (450 kr)
Ett år gör så mycket för ett vin. Mästarvinet har öppnat upp sig med bättre balans och integrerade dofter och smaker. Gott!

2012-12-10

Tisdag 11/12 - Vasse Felix med framtiden i sikte
MRVasseFelixskyltNattens hårda storm med starka vindar, åska och regn hade lugnat sig rejält när jag äntligen kom i gång med löpningen. Det blev en skön runda tillsammans med dussintals närgångna sandflugor. Uppe vid Surfers Point var det tomt! 

Margaret Rivers nestor och pionjär Tom Cullity inledde framgångssagan 1967 för området. Han flyttade på de stora boskapshjordarna och i stället planterade han vinstockar på de böljande kullarna fem kilometer från kusten. Kullarna med god dränering och sin röda järnhaltiga jord visade sig perfekt för vinodling. Havsbrisen de varma månaderna kyler ner druvorna på eftermiddagen och ger druvorna en bättre mognadstid.

Vasse Felix ägs i dag av familjen Holmes á Court och tillhör de större vingårdarna med sin två miljoner flaskor årligen. Kunniga och inspirerande vinmakaren Michael Langridge tog emot oss och började ute bland vinrankorna.

MRVasseFelixhus- Vårt största problem tidigare var fåglar som åt upp druvorna under skörden. Våra falkar (etiketten) flög bort och i stället täcker vi vinrankorna med stora nät. Däremot är hagelstormar ett stort gissel för oss. Han böjer sig ner och tar upp lite av den röda jorden som är så viktig för kvaliteten för druvorna.

Därefter går vi in till vineriet där de franska ekfaten är stapplade i flera våningar. Michael och hans kollegor har delat upp huset i två avdelningar; vita och röda viner.
- Med tiden har vi sänkt alkoholen på vinerna och minskat andelen nya ekfat för lagringen. Allt för att få elegantare och mer utsökta viner berättar Michael. Vi vill inte ha malokatisk jäsning utan behålla den viktiga naturliga syran i vinet. Detta visade provningen!

 

Efter provningen åt vi på den omtalade restaurangen en vackert serverad trerätters lunch på andra våningen med utsikt över gamla cabernet sauvignonrankor. Se bilderna längst ner på sidan. Tack för ännu ett givande besök!

Provade viner;

Vasse Felix NV Silver Knight Extra Brut (245 kr)
Ett mousserande enligt champagnemetoden med chardonnay, pinot noir och pinot meunier odlade i Mnajimup, 15 mil sydost om Margeret River. Två års jästlagring på flaskan. " En fräsch och frisk doft med bra syra. Bra mousse med en frisk syra i torr och frisk stil". Bästa bubblet i Margaret River?

Vasse Felix Sauvignon Blanc och Semillon, 2011 (182 kr)

Klassisk vit bordeauxblend med lättare ekfatslagring.
"Redan mogen med eleganta runda och blommiga toner med en snygg ekning i bakgrunden. Fräsch och frisk samtidigt med en bra syra." Drick nu.

HeytesburyChardonnayVasse Felix Sauvignon Blanc och Semillon, 2012 (182 kr)
"Mycket stramare med en disitnkt syra, nästan stickig. Sauvignon Blanc dominerar helt i detta för unga vin. "Ska lagras 1-2 år.

Vasse Felix Chardonnay, 2011 (210 kr)
"Ljusgul färg. Generös rund och smörig doft. Redan öppen i smaken med bra längd. Stram, men samtidigt rund." Drick nu!

Vasse Felix Heytesbury Chardonnay, 2011 (420 kr)
"Ljusgul färg. Ung och instängd doft med viss rökighet. Elegant och medelfyllig. Komplex och balanserad med tropiska frukter och snyggt ekad. Lång eftersmak." Lagra 4-5 år. På systembolaget finns 2010:an. Slut hos producenten och redan eftertraktat i Australien. 2010 anses var den bästa årgången av Heytesbury. 


Vasse Felix Cabernet Sauvignon och Merlot , 2010 (210 kr)
"Medelljus rödblå färg. Fruktig och lätt parfymerad doft. Mjuk och elegant smak med viss strävhet och bra syra. Bra längd med örter och eukalyptus/lakrits. Ett gott vin från ett bra år." Drick nu eller lagra 2-4 år.

Vasse Felix Cabernet Sauvignon och Merlot , 2011 (210 kr)
"Medelljus röd färg. Låg syra, lite stickig och obalanserad med viss strävhet." Vad är problemet?

Vasse Felix Cabernet Sauvignon, 2009 (280 kr)
"Medelljus röd färg. Fin doft med svarta vinbär och härlig frukt. Smaken är balanserad med begynnande mognad." Drick nu!

Vasse Felix Cabernet Sauvignon, 2010 (280 kr)
"Medelljus röd färg. Ung och knuten med intensiva toner av svarta vinbär. Sträv och koncentrerad i smaken med en lång härlig eftersmak." Lagra 5-8 år.

Vasse Felix Heytesbury Cabernet Sauvignon, 2009 (630 kr)
"Medelljus röd färg. En stram och elegant ung och knuten doft. Smakrik med svarta vinbär och vanilj i bakgrunden. Komplex och lång fin eftersmak. " Lagra 7-15 år. Flaggskeppet!

Vasse Felix Cane Cut Semillon (210 kr, 375 ml)
De mest mogna druvorna som får torka före jäsning. Ett passitovin! Endast 11,5%.
"Guldfärgat vin. En stor, rik och intensiv doft med mango och honung i fin balans med sötman. Fyllig och läcker smak med en bra syra. Rund och suverän lång eftersmak." Vilken överraskning!

Lunch hos Vasse Felix

MRVasseFelixentre

MRVasseFelixhuvudratt

MRVasseFelixdessert

Onsdag 12/12 - Cape Mentelle en gammal kärlek
MRCapeMentelleskyltNattens åska och regn fortsatte denna kalla morgon. + 17 grader i december är tydligen köldrekord för månaden under hundra år. Tack för det!

Dagens bokade besök ägnades åt Cape Mentelle, strax sydväst om staden Margaret River. För mig ett efterlängtat besök därför att dom har genom åren levererat bra viner genom decennier. Det var kultförklarade vinmakaren David Hohen som såg till att höja gården till skyarna. I dag ägs Cape Mentelle av de stora Louis Vuitton-gruppen. De äger i dag 70 ha, mest runt Wallcliff, ca 5 km från havet som betyder mycket med sina svala havsbriser under sommaren. Bäcken Trinders, mellan vingården och vinhuset, avleder regnvattnet från kullarna runt vingården som tillhör pionjärerna sedan 1970-talet.

Trots att Cape Mentelle är utanför den mer norrut belägna "golden triangel" är det just kullarna med god dränering som ger druvorna optimal tillväxt. Vackert står eukalyptusträd på rad runt vinrankorna. Den laterita jordmånen ger extremt god förutsättning för att ge druvorna en extra mineralton och bra syra.

MRCapeMentelleEvanVinmakaren Evan Thompson tog emot oss denna regniga och kalla onsdagsmorgon. Denna ödmjuka unga man visade sig ha en gedigen bakgrund med studier vid universitetet i Adelaide och kortare arbeten i Saint-Émilion, Moseldalen och Californien.
- Vi har de senaste åren ändrat mycket med vinifieringen för att ge mer eleganta viner med lägre alkohol. De amerikanska ekfaten har vi slutat att köpa och nu har vi bara franska ekfat. Dessutom har vi mindre andel nya ekfat fortsätter Evan att berätta. Han säger att den höga alkoholen på vinerna sänks genom att inte få för hög sockerhalt i druvorna. Sedan har man möjlighet att späda ut vinet med vatten. Vid för tunt vin kan man genomföra reverse osmosis, tekniken används även i Bordeaux, för att få tillbaka smakerna. Tack för två intressanta timmar bland filterkassetter, Vats och ståltankar!

Provade viner;

Cape Mentelle Sauvignon Blanc och Semillion, 2012 ( 159 kr)
En klassisk vit Bordeauxblend med lätt ekning.
" Ren och fräsch med hög syra. Trevligt stram med lättare citrustoner." Drick nu.

Cape Mentelle "Wallcliff" Sauvignon Blanc och Semillion, 2010 ( 300 kr)
Detta cruvin utanför vineriet består av två block S.B och ett block Semillon.
" Stor ung aromatisk doft. Smaken är komplex med hög syra och fylld med nässlor och fräscha mineraltoner. Lång god eftersmak. Suverän!" 2010 är ett kallt år som ger bra vita viner.

Cape Mentelle Chardonnay, 2011 ( 290 kr)
" Ljusgul färg. Medelstor smörig doft med tropiskt inslag. En bra struktur i en stram stil med snygg ekning i bakgrunden. Lång eftersmak." Lagra 2-4 år.

Cape Mentelle Shiraz, 2010 (199 kr)
Personligen en läcker shiraz som jag har följt sedan 1990-talet.
" Ung medelljus rödblå färg. Doften och smaken har förändrats till en lättare stil med mörka bär och hög syra. Sträv och fortfarande ung." Lagra 2-4 år.

Cape Mentelle "Trinders" Cabernet Sauvignon och Merlot, 2011 (199 kr)
Vinrankorna växer strax ovanför bäcken. Bara en liten del nya franska ekfat. 2011 är ett varmare år.
" En medeltät röd färg. Medelfyllig och mjuk med en trevlig doft och smak av örter och tydlig merlotfiness." Lagra 2-4 år.

Cape Mentelle Wilgabrup, 2010 (320 kr)
Halva vägen till flaggskeppet. Här tar man druvorna från endast en subregion i Margaret River. Ett framtidsvin. Bordeauxblend med 45% cabernet sauvignon, 30% merlot och 25% cabernet franc.
" Medelljus röd färg. En generös och seriös doft med lite söta mörkare bär. En sträv och komplex smak med mörka bär och örter. Lång eftersmak." Lagra 4-6 år.

Cape Mentelle Zinfandel, 2010 (350 kr)
Udda druva i Margaret River? Verkligen!
En ljusröd färg. Bränd och söt doft och smak med viss sötma och lakrits. Speciellt vin!"

Cape Mentelle Cabernet Sauvignon 2010 (395 kr)
Flaggskeppet med de äldsta och bästa druvorna.
" Stor ung ekdoft fullspäckad med svarta vinbär. Elegant smak med nya ekfat. Frukten gömmer sin många år framåt." En lättare stil med lägre alkohol. Lagra 6-10 år.

Cape Mentelle Botrytis Viognier, 2011 (250 kr, 375 ml)
Längst ner i en dalgång i Margaret River plockar man de sent skördade viognierdruvorna. En liten del botrytisangripna druvor.
" En stram och blommig doft med viss sötma. Balanserad med viss intensitet i en stram stil med fin sötma. Udda dessertvin!"

Tack Evan för ett givande besök!

2012-12-12

Onsdag 12/12 - Tre prisbelönta vingårdar
MRSandalfordSandalford Winery

 Ett av Australiens största familjeägda vinerier har flyttat sitt huvudsäte till Margaret River. Man har byggt en liten och fräck "cellardoorbutik" mitt bland de andra kända vingårdarna. Ett enormt omfång av vinsorter.

Jag provade denna eftermiddag bara Estatevinerna, alla runt 200 - 400 kr och alla med höga poäng hos J. Hallidays "Australian Wine Companion 2013".
Med sina fem röda stjärnor måste det vara inflation eller en mindre minnesförlust för Halliday. Jag blev mycket besviken på kvaliteten på vinerna. Brist på smak, elegans och fokus. I stället för att till sin konsert vid vingården flyga över Stevie Wonder nästa år, borde man satsa sina pengar på vinhanteringen för att förtjäna alla sina fem röda stjärnor.

 

MRMossWoodvyWoodlands

Med en känsla av att ha kommit till en bakgård till en bilfirma parkerade vi hyrbilen bredvid en grushög. Nybyggnaden av det gamla huset visade ändå på framtidsanda. Anrika familjen Watson startade redan 1973 sina vinodlingar väster om vinvägen Caves Road. I dag har sönerna Stuart och Andrew tagit över den kvalitetsmedvetna vingården på 18 ha. Produktionen är 150 00 flaskor. Prestigevinerna har namn efter familjens barn eller barnbarn.

Provade viner;

Woodlands Chardonnay, 2012 (140 kr)
En fin tropisk frukt i rund och fräsch stil med bra längd." Drick nu!

Woodlands Reserve Chardonnay "Chloe", 2012 (550 kr)
En ung och knuten doft som ända ger en aning om storheten. En smörig och rostad smak i en stram och intensiv smak med en enormt läcker längd. Vilken framtid!"

Woodlands Cabernet Franc och Merlot, 2011 (160 kr)
Ljust rödblå färg. Lätt och finstämd grön och gräsig doft. Medelfyllig med en sträv och komplex smak fylld av örter och gräs. Lång eftersmak." Intressant variant!

Woodlands "Emily" Special Reserve, 2011 (280 kr)
Cabernet franc, merlot, petit verdot och cabenet sauvignon i samma vin.
"Fruktig och bärig, sträv och generös med en lång eftersmak." Ännu ett intressant vin!

Woodlands Cabernet och Merlot, 2011 (160 kr)
Även malbec och petit verdot ingår i vinet som lagrats i äldre franska ekfat.
"Ung och koncenterad med en kärv och intensiv doft och smak." Lagra 2-6 år.

Woodlands "Margaret" Reserve Cabernet och Merlot, 2010 (320 kr)
I denna single vineyard ingår även 15% malbec.
"Grymt ung och kärv med intensiva doft och smaker." Lagra 6-10 år.

Woodlands Cabernet Sauvignon "Alma May", 2009 (910 kr)
Gårdens prestigevin och kanske Margaret Rivers bästa, i alla fall prismässigt.
94% cabernet sauvignon, 4% merlot och 4% cabernet franc. 21 månader på nya franska ekfat.
"En ung och knuten doft med läckra intensiva toner av svarta vinbär och kaffe. Enormt balanserad smak med en stram och snygg ekning i bakgrunden. Mycket lång eftersmak." Lagra 7-17 år.

Woodlands Cabernet Sauvignon "Heather Jean", 2010 (910 kr)
Gårdens prestigevin och ett år yngre.
"Enbart ekfat i doft och smak. Nyligen tappad på flaska. Flaskchock?"

 

MRCullenCullen Winery

Även här en av de första vingårdarna i Margaret River. Granne med Vasse Felix. Områdets första biodynamiska vingård med böljande kullar runt huset och vackra eukalyptusträd.
En liten restaurang och affär där man även har vinprovning i ett hus som ger signaler om återvinning och ekologiska produkter. Tyvärr motsvarade inte de elva provade vinerna sina poäng eller prisnivåer. Det röda prestigevinet "Diana Madeline, 2010, 800 kr" gav inga vibrationer, utan snarare ett mer sömnigt jasså. Tyvärr, Cullen!

2012-12-12

Torsdag 13/12 - Läckra Leeuwin Estate

MRLeeuwinblock20Veckan i Margaret River avslutades på luciadagen hos Leeuwin Estate, en de "fem ursprungsproducenterna" i området. Det var chardonnaydruvor man först planterade 1973 (Block 20 på bilden) och de unga vinrankorna har i dag blivit 39 år gamla.

I området finns ett stort hus med cellar door-försäljning och en högklassisk restaurang. Utanför en vacker park med en stor utomhusscen omsluten av stora eukalyptusträd.

Leeuwin Estate ingår i den mellersta subregionen Wallcliff. Endast Cape Mentelle, Voyager och Xanadou ingår denna lilla gyllene triangel. Mycket har hänt sedan jag på 1990-talet föll pladask för deras kraftigt ekade prestigevin Art Series Chardonnay. Kärleken består och dagens provning visade på ett mästerverk av alla 19 provade viner. Besöket avslutades med en fyrarätterslunch i toppklass. Tyvärr blev chefsvinmakaren Paul Atwood sjuk till vårt besök, men ersättaren klarade sig galant.

 

 MRLeeuwinPhil- Vi slutade med kork 2003 och införde skruvkork berättar för dagen vår mycket sympatiska och kunniga Phil Hutchison, assisterande vinmakare. Det är coolt med det här jobbet fortsätter han. Min mycket vinintresserade far i Perth gör jag nu vin för.

Enligt Phil betydde bytet till skruvkork väldigt mycket för att bibehålla fräschören i såväl de vita som röda vinerna. De mognar och blir komplexa, samtidigt som man kan hålla dom fräscha. Ute på vingården handplockar man druvorna nattetid då syran är som bäst. Även uttaget har minskat rejält och vi är nere på 29 hl/ha. Medeltemperaturen har stigit och vi låter bladen på västra sidan sitta kvar på vinrankorna. Allt för att skydda dom från värmen.
Vi jobbar hårt i vingården för att ha en naturligt hög syra på druvorna och därmed slippa tillsätta syra i vinmakningen.

Även i vineriet har det skett stora förändringar. Oj, yeah fortsätter vinmakaren. Vi har har slutat med de amerikanska till förmån för de franska. Vi får därmed mer eleganta viner menar han. Dessutom har vi minskat andelen nya ekfat. Den stora ändringen kom redan 2002 när chefsvinmakaren Paul Atwood tog beslutet mot med stramare och elegantare viner.Den magnifika vertikalprovningen visade det verkligen. Leeuwin Estates olika nivåer;

 Siblings - vingårdens basviner, 

 Estate  - entry level för kvalitetsvinerna.

Art Series Premium. De bästa druvorna från gården.

 

Provade vita viner;

Siblings Sauvignon Blanc och Semillion, 2011 (160 kr)
"Enkel frukt och fräsch i sin stil. Okomplicerad!"

Art Series Sauvignon Blanc, 2011 ( 210 kr)
Druvor från södra och kyligare Margaret River.
"Mycket ljus gul färg. Fin och fräsch tydlig doft med nässlor och syra. Mycket stram och torr komplex smak i bra balans med nässlor och fläder. Lätt ekning!"

Art Series Sauvignon Blanc och Semillion, 2010  (-)
Ingen malolaktisk jäsning och nio månader på ekfat, varav 30% nya. Omrörning en gång i veckan.
"Stor ung bred läcker doft med klassiska sauvignon blanctoner med krutrök och snygg ekning i bakgrunden. Fräsch och fyllig samtidigt med en härlig komplexitet av semillon. Mycket lång balanserad och läcker eftersmak där syran vackert virvlar runt i munnen." Suverän! Lagra 1-2 år för mer integrerad ek och mer komplexitet.

Art Series Riesling, 2012 (160 kr)
Enbart ståltanksjäst.
"Ljusgul färg. Ung och knuten. Hög syra i en stram och torr citrusstil. Bra längd!" Lagra 8-10 år.

Art Series Riesling, 2003 (-)
"Guldfärgad med stort djup. Enormt stor och fyllig doft med petrolium och maffiga lagringstoner. En torr och stram smak med bra syra i en yngre stil. Fylld med citrus och marmeladkänsla. Fascinerande!" Drick nu eller lagra 2-4.

Estate Chardonnay, 2010 (210 kr)
Nio månader på ek varav 30% nya för detta "entry level"vin.
"Ljusgul färg. Rund och smörig doft med en snygg ekning. Medelfyllig smak med en bra balans i syra, frukt ock ekfat. Bra längd." Drick nu!

 

MRLeeuwinflaskorArt Series Chardonnay - vin i världsklass!
Australiens bästa chardonnay! Druvorna handplockade på natten från 39-åriga gamla stockar i Block 20 och 24. Ekfatsjäsning separat och även lagringen i nya franska ekfat i 18 månader. 14,5% alkohol. En intressant vertikalprovning som visade på stora årgångsskillnader och samtidigt på vikten av lagring.

Art Series Chardonnay, 2010 (-)
(Ej ännu än släppt. Flaskprov). Bästa året sedan 2005.
Mycket blyg och instängd doft. En suveränt balanserad smak med tropiska frukter och läcker lättrostad ekning. Allt parallellt. Enorm eftersmak." Lagra 5-10 år.

Art Series Chardonnay, 2009 (600 kr)
"Ljusgul färg. Även här en ung knuten doft. Smaken skiljer sig markant mot 2010. En mycket stramare och saltare, typ Manzanilla, med mineraltoner och hög syra. Mycket lång eftersmak". Ett kyligt år.

Art Series Chardonnay, 2005 (850 kr på restaurangen)
"Djupt guldfärgad. Enormt rik, mogen och fyllig doft med tropiska frukter, läckra ekfat i en suverän balans där syran dansar wienervals. Sensationellt bra struktur som håller hårt i tyglarna på detta kraftpaket. Vinet har en komplexitet och ett djup som gav mig ståpäls. Eftersmaken tog slut senare på kvällen vid tandborstningen...."

Art Series Chardonnay, 2004 (-)
"Moget guldfärgad. En återhållsam doft med med mogen tropisk frukt. En komplex smak med ananas och ekfat, bra struktur och mycket lång eftersmak."

 

Provade röda viner;

Siblings Shiraz, 2009 (160 kr)
"Ljusröd färg. Fräsch och frisk med ung frukt och lite mörka bär. Kort avslutning med lite sötaktiga toner av eukalyptus."

Art Series Shiraz, 2009 (245 kr)
"Medelljus röd färg. En stram och intensiv doft med mörka bär och örter. och ek i bakgrunden. Medelfyllig och balanserad smak med sötlakrits/eukalyptus".

Art Series Shiraz, 2010 (245 kr)
"Medelljus ungt rödblå färg. Ung och knuten doft. En ung strävhet i en mer fyllig och intensivare smak än 2009."

Estate Cabernet Sauvignon och Merlot, 2010 (200 kr)
"Medelljus röd färg. En mjuk och finstämd doft med inslag av svarta vinbär.
Mjuk och trevlig smak i en medellång eftersmak."

Art Series Cabernet Sauvignon, 2010 (-)
"Medelljus rödblå färg. Mycket ung och knuten doft. Smaken är däremot vansinnigt bra balanserad med en bra syra och snygga tanniner. Intensiva och komplexa toner av Costas kaffe, svarta vinbär och lät rostade ekfat." Lagra 8-15 år.

Art Series Cabernet Sauvignon , 2008 (420 kr)
"Ljus rödblå färg. En mer parfymerad och feminin doft med ung och sträv smak i en lätt stil. Lång eftersmak med inslag av eukalyptus." Lagra 2-6 år.

Art Series Cabernet Sauvignon , 2005 (-)
"Medelljus röd färg. En stram och "klassisk" bordeauxstil med mogna ekfat, svarta vinbär och stalltoner. Lång eftersmak med en avslutande snygg smak av eukalyptus." Drick nu!

Art Series Cabernet Sauvignon , 2004 (-)
"Medelljus röd färg. En fräsch, fruktig och elegant doft och smak. Fortfarande sträv med en intensiv medelfyllig smak av svarta vinbär och lång avslutning med eukalyptus". Lagra 2-5 år.

Avslutningsvis är jag ruggigt imponerad över Leeuwins vita viner, men även deras nya fräschare still på de röda lovar gott inför framtiden. Synd att vinerna inte finns på Systembolaget.

2012-12-13

En minnesvärd lunch hos Leeuwin Estate;

MRLeeuwinEntreeMRLeeuwinFisk 

MRLeeuwinOst

MRLeeuwindessert

 

 

 

 

 

 


Lördag 15/12 - Barossa Valley och Peter Lehmann

BarossavinrankorochEdenAtt resa runt i Barossa Valley är som att resa runt i Australiens vinhistoria. Det var mitten på 1800-talet som de tyska och engelsktalande immigranterna kom till den ganska platta dalgången med en mindre bergskedja öster om småbyarna; Nuriootpa, Angaston, Tanunda, Lyndoch och Williamstown.


Shirazdruvan trivs på den varma platån med alla sina små bäckar och har gjort det i 150 år. Det är mycket snack om den höga åldern på alla plantor. Längre österut, med en brantare stigning kommer man till ett kyligare Eden Valley, där riesling, chardonnay och viognier stortrivs. Följ med och träffa intressanta producenter.

 

 

BarossaPeterRoomPeter Lehmann bjuder på vertikalprovning

Denna kalla och kyliga (20 grader) lördagsmorgon tog vi bilen till hårt satsande Peter Lehmann som med en utbyggd "cellar-door" anläggning kan ta emot större grupper. Ursprungshuset är från 1847. Vid vårt besök var det en busslast med jullovslediga lärare som njöt av vinerna och maten på restaurangen.


Grundaren och ikonen Peter Lehmann har gått i pension och har blivit 83 år gammal. Han och frun Margaret bor fortfarande kvar på anläggningen.
Vinprovningen var redan snyggt förberedd med eget rum och egen mapp med all information om vinerna. Det bjöds på en oförglömlig resa tillbaka i tiden.

 

BarossaPeterVitaProvade viner;

Portrait Eden Valley Riesling, 2012 (100 kr)
"Ung, stram och liten doft och torr smak med tutti-fruttikaraktär och bra syra. Kort eftersmak."

Wigan Eden Valley Riesling, 2007 (200 kr)
Vinmakaren Andrew Wigan har gett sitt namn till denna suveräna riesling från kyliga Eden Valley.
"En stor och redan mogen torr doft fullspäckad med petrolium. Tyvärr föll smaken ganska fort och syran med. Tydligen ett svårt år!"

Reserve Eden Valley Riesling, 2002 (-)
Samma vin som Wigan Eden Riesling 2007. Dom har bytt namn och etikett.
"Lite mer guldfärgad än 2007. Riktigt stram och komplex med en härlig doft med rökiga toner. En torr och läcker smak med en lång finish. Suveränt bra och mogen."

Portrait Semillon,2011 (100 kr)
Bättre än rieslingen. "En tydlig tropisk och lite rundare doft. Enkel frukt och fräsch i sin stil."

Margaret Semillon, 2007 (200 kr)
80-åriga stockar från Barossadalen och enbart ståltanksjäst.
"Ljus guldfärg. En stram och samtidigt rund och fet doft med tropisk frukt. Balanserad och torr i smaken med en generös lång eftersmak". Drick nu eller lagra 2-5 år.

Margaret Semillon, 2002 (-)
"Guldfärgad. Vilken skillnad i färgen mot 2007. En stor mogen doft fylld med tropiska frukter och rökighet. Smaken är torr och har en bra balans i en medelfyllig stil. Lång eftersmak. Mycket god." Drick nu!

 

Mentor, 2008 (300 kr)
Enbart cabernet sauvignon denna årgång i detta vin från Barossa Valley.
"En röd tät färg. Ung och knuten stram doft med svarta vinbär och ekfat. Elegant och medelfyllig smak med fina tanniner, svarta vinbär och toner av eukalyptus i slutet av den långa eftersmaken." Lagra 6-10 år.

Mentor, 2002 (-)
69% cabernet sauvignon, 13% merlot, 10% shiraz och 8% malbec från Barossa Valley. 18 månader på foudres.
"Tät mogen rödtegel färg. En generös och tilltalande doft med svarta vinbär och lite mörkare toner än 2008. Smakrik och kraftig med snälla tanniner, svarta vinbär, lakrits och snygg ekad bakgrund. Lång mogen eftersmak." Drick nu eller lagra 2-4 år.

Mentor, 1996 (-)
60% cabernet sauvignon, 20% merlot, 10% shiraz och 10% malbec från Barossa Valley. 20 månader på foudres.
En tät mogen tegelfärg. En enormt stor och mogen doft med komplexa toner av stall, ekfat och multna höstlöv. En medelfyllg smak med en syra som är på väg ner. Mycket lång eftersmak med lakrits/eukalyptus och multna höstlöv. Mycket intressant mognad! Wow!"

 

BarossaPeterStonewellStonewell Shiraz, 2008 (600 kr)
Mycket gamla shirazrankor från de bästa vingårdarna, Stonewell osv. 14 månader i mestadels franska ekfat och delvis amerikanska.
"Tät röd färg. En ung och knuten doft med intensiva toner av mörka bär. En medelfyllig smak med sträva och läckra tanniner med mörka bär i en lång eftersmak." Lagra 8-15 år.

Stonewell Shiraz, 2002 (-)
"Tät tegelröd färg. En fantastiskt läcker stor mogen doft med torkade frukter och toner av russin i en torr stil. Fyllig och bra struktur i smaken med en skön balans. Mycket lång eftersmak." Drick nu eller lagra 5-10 år.

Stonewell Shiraz, 1996 (-)
"Medeltät tegelfärg. En makalös upplevelse i doft och smak. Mogen och suveränt balanserad med mörka bär, torkad frukt och russin i en varm stil. Fyllig och balanserad och fortfarande vid gott liv. Mörka mogna smaker med viss sötma i den enormt långa smaken. Läcker!" Drick nu eller lagra 2-4 år.

Botrytis Semillon, 2010 (150 kr, 375 ml)
Till lunchens maräng med hallon är denna klassiker mycket njutbar med en balanserad fyllighet i doft och smak med honungstoner och tropisk frukt.

Tack alla för en oförglömlig förmiddag och lunch!

2012-12-15

Lördag 15/12 - Kaesler och 100 poängare!
På lördagseftermiddagen blev det två närbelägna vinproducenter med två helt olika vinstilar i absoluta toppskicket i Barossa Valley. Bland palmer och aggressiva papegojor som flyger på låg höjd och vill skrämmas drog färden först till Kaesler Wines.

 

BarossaKaeslerKaesler Wines
Den familjeägda vingården, sedan 1893, såldes 1993 till en grupp privatpersoner. Gården ligger vacker belägen längs järnvägen och bredvid Penfolds stora vinanläggning. De åtta provade vinerna bjöd på mycket kraft, karaktär och höga priser.
Här är mina två favoriter;

 

Kaesler Old Vine Shiraz, 2009 (500 kr)
"En tät röd färg. Intensiv doft medmycket mörk frukt och vitpeppar i massor. En komplex och fyllig smak med mjuka tanniner med mörka bär, vitpeppar och snygg ekning. En mycket lång eftersmak." Lagra länge!

Kaesler Alte Reben Shiraz, 2010 (840 kr)
113 år gamla vinstockar i en klassisk barossastil.
"Mycket tät ung rödblå färg. En knuten tät doft med rökiga toner och mörka bär. En enormt sträv och kärv koncentrerad smak med mörka bär, vitpeppar och rostade ekfat. Enorm eftersmak med lakrits/eukalyptustoner."

 

BarossaSeppeltsfield100Seppeltsfield
Den stora vingården vackert belägen med en palmallé i en av Barossas små dalgångar. Det kändes som en korsning mellanJerez, Oporto och Funchal. Det visade sig också att Seppeltsfield gör alla tre stilarna. Här mötte jag lärargruppen igen, men denna gång ännu mer glada i hatten. Seppeltsfield tillverkar Australiens enda 100-poängare, enligt vinskribenten J. Halliday´s "Australian Wine Companion". Här är mina två favoriter;

100 Year Old Para 1912 (2 300 kr/ 100 ml)
En årgångstawny 22,5% alkohol.
"Orangebrun mycket tät färg och trögflytande. En stor och enormt massivt söt koncentrerad doft med komplexa toner av russin, tjära och fikon. Det trögflytande elixiret påminner i sin sötma om en gammal PX Sherry och reducerad balsamvinäger. Smaken fanns kvar i gommen under flera timmar." (100 poäng av J. Halliday)

Solera DP 117 Pale (230 kr)
Starkvinet likt en Fino Sherry gjort på palaminodruvor som växer i Barossa Valley.
"En guldgul färg. Mycket torr och fräsch doft med en tydlig florkaraktär. Kraftig och torr smak med sälta och frukt." Häpnadsväckande!

 

2012-12-15

Söndag 16/12 - Torbreck och Yalumba är två giganter
Vädret i Australien fortsätter att gäcka oss. Lars Pårud grillade en utmärkt T-bonesteak kvällen innan och tillsammans med Peter Lehmanns blev det en bra kväll i vår lägenhet.
En bedrövligt kall morgon denna söndag. En snabb frukost och ut igen bland vingårdarna. Jag försöker att köra med hyrbilen på den vänstra filen.

 

BarossaTorbreckhusTorbreck Vintners
På Torbreck tummar man inte på kvaliteten. Entry-levelviner i 10-15 dollarklassen saknas helt bland de sexton kraftfulla och karaktärsfulla vinerna.
- Vi vill inte göra dåliga viner, säger den anställde som möter oss i den lilla lokalen som liknar en sommarstuga. På Torbrecks flaska återfinns ett ornament man har tagit från en tavla i huset. Alla druvor, vita som röda, är gjord i Rhône och sydfranska stilar. Fascinerande! Här är mina tre favoriter;

The Steading Blanc, 2010
Typisk vit sydfransk blandning med marsanne, roussanne och viognier. Lätt ekade.
"Ljusgul färg. En rik och läcker doft och smak fylld med bivax, örter och blommor i en fint ekad stil. Lång eftersmak.

 

The Pict, 2008 ( 1 310 kr)
100% mourvedre tungt ekad likt ett vin från Bandol.
"Mogen tät rödtegel färg. Enorm doft med jordighet och gamla ekplankor. Sträv och massiv med gamla ekplankor från Vasaskeppet. Otroligt lång eftersmak."

The RunRig, 2009 (1 570 kr)
100% Shiraz från 70-162 åriga gamla vinstockar. Barossa i ett glas!
"Allting är massivt i doft och smak. Mycket mörka bär , mycket ek, mycket koncentration, mycket sträv och mycket lång eftersmak." Parkervin i kubik". Går den att dricka till mat?

 

BarossaYalumbahusYalumba
På väg till Eden Valley, på väg upp förbi pittoreska Angaston med blommande lila träd, för att få sig en utsikt blev det snabbt beslut att stanna till hos en än 1800-tals producent. Allting mycket vackert med gamla fina renoverade lokaler som alla andas gammalt. Yalumbas jakt på vita kvalitetsdruvor från Eden Valley tillsammans med egna vinstockar bjöd på en häpnandsväckande provning med tolv viner denna söndag eftermiddag.
Mina två favoriter;

Yalumba Eden Valley Viognier, 2011. (160 kr)
Denna gröna intressanta rhônedruva verkar trivas utmärkt i Eden Valley. Endast ståltanksjäst.
"Ljusgul färg. En seriös återhållsam doft med örter och blommor i en skön stil. Torr och smakrik med örter, hö och vid god fräshör. Lång god eftersmak."

The Virgilius, 2009 ( 300 kr)
Gamla viognierdruvor från en och samma vingård, Vaughan, i Eden Valley.
"En koncentrerad och intensiv rik fet doft med hö, blommor och örter. Sensationellt stort djup i detta tämjda vin med en otroligt bra balans. Mycket lång eftersmak!"

2012-12-16

Måndag 17/12 - Penfolds med vind i seglen

PenfoldshusVi lämnade vackra Barossa tidigt måndag morgon och trafiken tätnade när man närmade sig Adelaide. Att köra vänstertrafik i rusning kräver sin koncentration. Tack vara Matilda, vår GPS, kommer vi till den finare stadsdelen Magill i god tid.


Doktor Christopher Rawson Penfold tog med sig franska vinrankor till Australien och med tiden blev hans starkviner ett vinnande recept, i stället för dåtidens brist på bra mediciner. I den historiska anläggningen finns den gamla destilleriet kvar och det pågår stora renoveringar för att möta framtiden med vinturister. På resan runt Australien har "cellar-door"försäljningen hos producenterna blivit allt viktigare.

 

- Huvuddelen av vår produktion sker i Barossa Valley och det är endast några av våra toppviner som görs här i Magill Estate , säger kunniga och trevliga Jamie Sach. Tjänsten som vinambassadör har fört Jamie runt hela världen, delvis för att hålla recorking clinics.
- För oss är det vad som finns i glaset som är viktigast och därför förespråkar vi multiregional blends. Vårt toppvin Grange är ett sådant exempel. Men vi har även vingårdsviner som Magill Estate Shiraz fortsätter han.

PenfoldsJamieJamie går runt med oss och visar oss de gamla cementkaren, där delar av Grange fortfarande jäser i, och till slut tar han med oss i det allra heligaste rummet. I en av källarna ligger alla årgångar av Grange som har producerats sedan 1951.
Penfolds har ett stort ansvar i Australien och i dessa sämre tider blir deras beslut viktiga för framtiden. Mutiregionalblends vs vingårdsviner, alkohlhalten, andelen nya ekfat, franska vs amerikanska.

Helt klart är Penfolds snabba på att ändra i sina stilar, utom på ett vin; Grange.
- Vi kommer alltid att bara använda amerikanska ekfat, avslutar Jamie Sach visningen.

Därefter för han oss till ett litet och seriöst provningsrum med röda fasta spottkoppar där vinet rann ner genom golvet. Penfolds viner är alla välgjorda och nästan polerade för att inte sticka ut för mycket. Det är svårt att hålla redan på Bin-serien, men man får alltid vad man betalar för när det gäller Penfolds.

 

 

Följande viner provade vi;

Penfolds Bin 51, 2012. (189 kr)
En torr riesling med äldre druvor från Eden Valley.
" Ljusgul färg. Medelfyllig stor doft med citrus och tropiska frukter med hög syra. Smaken är ung, torr och stram med mycket fräsch syra och citrustoner." Lagra 3-7 år.

Penfolds Yattarna, 2009. (850 kr)
Man gör allt för att denna chardonnay ska bli ett vin i världsklass. Stor förändring med årgång 2003. Mindre ek och alkohol. En multiregional blend där en del av druvorna kommer från Tasmanien. Allt för att få en högre och friskare syra.
"En ljusgul färg. Ung intensiv doft med tropiska frukter, fräsch syra och snygg ekning. Smaken är ungt stram med tropisk frukt och ek i bakgrunden. En skarp syra!" Lagra 5-10 år.

Koonunga Hill 76 Shiraz och Caberner Sauvignon, 2010 (160 kr)
Penfolds började 1976 med detta vin. Finns ej på systembolaget.
"En röd medeltät färg. Generös doft i en aromatisk stil med mörka bär i bakgrunden. Smaken är medelfyllig och sträv med svarta vinbär. I slutet kommer andra mörka bär." God nu men vinner på lagring 2-4 år.

Penfolds Bin 407, 2009 (420 kr)
En multiregional blend av cabernet sauvignon där en del av druvorna kommer från Coonawarra.
"Medeltät röd färg. Stram i doft och smak i en medelfyllig stil med svarta vinbär, snälla tanniner och bra syra." Lagra 5-10 år.

Penfolds Bin 150 Marananga, 2009. (319 kr)
Ett vingårdsvin på Shiraz från Maranaga, norra Barossa Valley.
"Röd medeltät färg. Mörk ung doft i en stram stil. Medelfyllig och balanserad med en lång eftersmak av mörka bär. Ekningen snyggt i bakgrunden hela tiden." Lagra 7-15 år.

Penfolds Bin 389, 2009 (500 kr)
Detta är en "Baby Grange" med cabernet sauvignon och shiraz. 25% nya franska ekfat och 75% amerikanska ekfat. En storsäljare i Australien!
"Medeltät röd färg. En mjuk och vaniljsöt doft med mörka bär i en skön stil. Medelfyllig smak blandat med generösa toner av svarta vinbär och mörka bär. Redan mogen och drickfärdig med sina silkeslena tanniner i en långt balanserat avslut. God redan nu!"

Penfolds St Henri, 2008 (500 kr)
En seriös shiraz med druvor från Barossa Valley. På 1998-provningen (läs mer på min hemsida) fattade jag tycke för 2001 och 1998. Vilken elegant!
"Röd medeltät färg. Ung knuten doft med packad frukt och ek. En ung sträv och stram smak med intensitet i sin balanserade stil. Hårt tyglad! Enorm lång eftersmak med lakrits på slutet. Wow!". Lagra 7-10 år.

PenfoldsGrange51Penfolds Grange, 2007 (2 999 kr)
Ett av världens mest omtalade viner och Australiens i särklass dyraste vin. 97% shiraz och 3% cabernet sauvignon. 21 månader på nya amerikanska ekfat. Första årgången 1951 (se bild). Enligt Jamie Sach är 2007 ett mindre bra år för Grange. Håll utkik för 2008!
" Tät röd färg. Ung koncentrerad frukt i doften med ett stort djup där mörka bär är snyggt packade med ekfaten. Smaken är sträv, fyllig och samtidigt elegant, med ekfat som på ett trivsamt sätt följer med den enormt långa eftersmaken som avslutas med toner av laktrits."
Drick eller lagra 5 - 20 år.

Tack Jamie för besöket!

2012-12-17

Tisdag 18/12 - Wynns i unika Coonawarra

CoonawarraWynnsDe 28 långa milen mellan Adelaide och Coonawarra bestod mest av ett platt torrt landskap med kor och får blandat i stora inhängnader kantade med eukalyptusträd.
Plötsligt stod det Coonawarra på en skylt och gräset byttes ut mot vinrankor i långa rader på en nästan vägrätt platå, likt en gigantisk grusbana på Roland-Garros i Paris.

Denna unika jordmån är bara 20 km lång och 2 km bred. Imponerande! Det var 25 grader varmt, torrt och soligt. På restaurangen, som låg längs stora vägen som korsade den röda jorden i mitten från norr till söder, delade vi på en maffig och mogen Yalumba Coonwarra Cabernet Sauvignon 1999 till en perfekt oxfilé tournedo.

 

Wynns - Australiens Bordeaux.

Det var skotten och affärsmannen John Riddoch som först satsade med vin och fruktodling i området och första årgången vin var 1895. Under en längre tid därefter var såg det mörkt ut för Coonawarras unika vinrankor, men 1951 kom räddningen när vinhandlarföretaget S.Wynn & Co köpte upp Riddochs hela anläggning med distelleri och 54 ha vinrankor. Wynns era inleddes med första årgången 1954! I dag har markpriset stigit till saftiga 700 000 kr/ha.

CoonawarraAllenJenkins- Geologiskt är Coonawarras röda jordmån unik med ett klimat likt Bordeaux, säger Wynns vingårdschef Allen Jenkins. Vi befinner oss 8 mil från havet och det blir riktigt varmt på dagarna, men ändå når den kylande havsbrisen oss på eftermiddagen och natten vilket gör att druvorna får en bättre mognadstid med hög syra fortsätter Allen.
Han lyfter en gammal vinranka och visar på vikten av hur man använder bladen. På förmiddagssidan tar vi bort löven och på eftermiddagssidan är det så varmt att vi låter bladen sitta kvar för att undvika att druvorna kokar. Dessutom vill vi ha druvorna högt upp från marken för bättre ventilering och mindre risk för frost.
- Under året har vi några dagar med frost och därför har vi några anställda som bor på vingården och med kort varsel kan gå upp på natten och skydda vinrankorna med vattenbesprutning berättar Allen.
Sen tog han tog oss med på en biltur som gav en suverän förståelse om skillnaden på de olika jordmånerna som skiftar på bara några hundra meter. Även den nerlagda lilla tågstationen (ett skjul) stannade vi till vid.

CoonawarraWynnshusVäl tillbaka tog Sue Hoddler, australiens stjärnvinmakare, emot i det luftkonditionerade och nyrenoverade "cellar-door"rummet. Redan 1993 kom hon till Wynns, som sedan 1980-talet, ägs av Penfolds.
Det gäller att vi har täta väggar mellan varandra, berättar Sue Hoddler. Jag försöker i vinmakningen att hålla en Wynnsstil och provningen visar att det verkar hon ha lyckats med. Hon fortsätter att berätta om de stora förändringarna som inleddes 2003 och 2004.
Vi ville tillbaka till den mer eleganta stilen med mindre alkohol och mindre andel nya ekfat och jag tycker att vi lyckats väl med det, avslutar Wynns sympatiska chefsvinmakare som med stor auktoritet håller i provningen av Coonwarras bästa röda viner.

Provade viner;

Wynns Riesling, 2012 (120 kr)
De gamla rieslingrankorna växer på den svarta jorden som ligger bredvid den röda.
"En stor aromatisk och parfymerad doft. En torr medelfyllig smak med en snygg syra i en helt annorlunda stil än Eden Valleys rieslingviner." Drick nu eller lagra 2-6 år?

Wynns, 2010. (140 kr)
Tre druvor; cabernet sauvignon, shiraz och merlot. 12 månader i amerikanska och franska äldre ekfat. 14%
"En medeltät röd färg. Även här en parymerad doft med mörka bär. Medelfyllig och elegant smak i bra balans med mörka bär." Drick nu eller lagra 2-3 år.

Wynns The Siding, 2010 (120 kr)
Järnvägens sidospår till Coonawarra var ett måste för transporten av vin. Endast cabernet sauvignon. 12 månader i amerikanska och franska äldre ekfat. 14%
"En tydlig doft med svarta vinbär med ung frukt. Medelfyllig och bra strävhet med mjuka tanniner. Snygg stramhet med mycket svarta vinbär där ekfaten finns långt bak. Bra längd." Drick nu eller lagra 2-4 år.

CoonawaraWynnsflaskorWynns Glengyle, 2009 (420 kr)
Endast cabernet sauvignon från ett block, Glengyle. Druvorna planterade 1969. 18 månader i äldre franska ekfat och foudrés.
"Medeltät röd färg. En generös och rik doft fylld med ung frukt och svarta vinbär. En fyllig, men samtidigt stram, smak med unga tanniner och frisk strävhet. Enormt lång balanserad eftersmak där ekfaten dansar balett. Suverän!" Lagra 5-10 år.

Wynns Black Label Shiraz, 2010. (210 kr)
1994 bytte man från Hermitage (fransmännen var väl inte så glada) till Black Label. Endast 13,5% alkohol. 13 månader i äldre franska ekfat och foudrés. 13,5%.
"En mörk tät röd färg. Intensiv mörk doft med blåbär och björnbär. En ung fyllig och sträv smak med en intensiv eftersmak." Måste lagras 4-10 år.

Wynns Michael Shiraz, 2009. (700 kr)
Endast de bästa shirazdruvorna från Wynns vingårdar. 14 månader i nya och äldre franska ekfat. En helt annan still än Black Label!
"Tät röd färg. Intensiv doft med massor av vitpeppar och mörka bär. Otroligt stram och elegant i smaken där pepprigheten fortsätter med en snygg ekdad bakgrund. Knuten och alldeles för ung." Måste lagras!

CoonawarraRiddochflaskaWynns John Riddoch Cabernet Sauvignon, 2009. (700 kr)
Endast de bästa cabernet sauvignondruvorna från Wynns vingårdar. 15 månader i nya och äldre franska ekfat.
"Tät rödblå ung färg. Ung och knuten doft med intensiva toner av svarta vinbär och ekfat. Smaken är mycket sträv med tämjda tanniner med bra struktur och balans. Mycket lång eftersmak!" Måste lagras 5-20 år.

Wynns John Riddoch Cabernet Sauvignon, 1999 (1 500 kr/magnum)
"En mörk rödtegel färg. Suveränt balanserad och stor komplex doft med stall, svarta vinbär, och mognadstoner. Smaken är fortfarande vital och ung med frisk syra och bra tanniner. Makalöst god och balanserad med stalltoner och svarta vinbär. Lång elegant eftersmak." Drick nu eller lagra 5-10 år.

Tack Allen och Sue för en mycket inspirerande och utbildande förmiddag i Coonawarra!

2012-12-18

Torsdag 20/12 - Tahbilk är australiens vinvagga
TahbilkhusPå motorvägen från Melbourne till Sydney skiftar landskapet till mer kullar och mer skogar. Efter 11 mil tar vi avfarten mot australiens historiska vingård Tahbilk, som är ett aboirgniskt ord för stället med många vattenhål. Mitt bland enormt stora ekaulyptusträd syns små dammar och bäckar som rinner ut i floden Goulburn.

Tahbilks start på 1860-talet krävde en bra transport för vinerna till Melbourne och vingården med sitt karakteristiska torn ligger vid Goulburns strand. Inlandsklimatet är varmt på sommaren och man insåg direkt, för att hålla en låg temperatur, att man var tvungen att gräva källare.


- Det tog på den tiden tio veckor att handgräva källaren vi står i berättar vinmakaren Neil Larson, en rutinerad herre som med glimten i ögat stolt vandrar runt bland de gamla jäskaren. Det luktar gammal härlig fuktig möglig europeisk vinkällare. Vi använder fortfarande den gamla delen för våra röda viner fortsätter han. Däremot när vi började använda skruvkork 2002 såg vi förbättringen för våra vita viner, som alla tillverkas i den nya anläggningen med ståltankar osv.

Familjen Purbrick köpte Tahbilk 1925 och äger fortfarande egendomen som har en vackert nybyggd restaurang längs vattnet. Cellar-doorförsäljningen i den historiska byggnaden är mycket viktig för Tahbilk. Den utgör hälften av den årliga försäljningen.

TahbilkLelleThabilks satsning på den gröna rhonedruvan marsanne är störst i världen. Unika och häpnadsväckande torra viner som med åldern blommar ut till fulländning. Tyvärr drabbades rankorna av vinlusen och sattes om 1927. Endast ståltanksjäst och ståltankslagrad.

Australiens äldsta shirazstockar (se bilden), planterades 1860 och turligt nog undslapp dom vinlusens härjningar i landet vinlusen. De tjocka stockarna växer på en kulle med röd jord strax innan vinanläggningen. Historiens vingslag känns när jag böjer mig ner och tar på en kraftiga roten. Fascinerande!

Vid provningen ansluter McPhearsons chefsvinmakare Joanne Nash, som på ett avslappnat sätt inleder den omfattande provningen av sjutton viner denna varma torsdag eftermiddag. Vineriet ligger 5 km från Tahbilk.

McPherson.
Alla viner är multiregionalbends. Det var entry-levels viner och även den högre nivån Basilisk, som säljer bra i Sverige. Ekstavar och tillsatt syra är gemensam nämnare.
Bästa provade vinet var;

McPherson Chapter Three, 2010 (210 kr).
En kallklimatsshiraz med druvor som växer på 490 m. Tolv månader på 60% nya franska ekfat.
"En stram och pepprig shiraz med en lång balanserad eftersmak. snyggt ekad!" Drick nu eller lagra 4-6 år.

 

Tahbilk - landets äldsta vingård.

TahbilkflaskorTahbilk Marsanne, 2012 (89 kr)

"En ljusgul färg. Ung doft med lätt parfymering med inslag av aprikos. Stram och ung torr smak med bra struktur och längd." Måste lagras 5-10 år. Löjligt lågt pris för den som har möjlighet till lagring.

Tahbilk Marsanne, 2010 (-)
"En ljusgul färg. Fortfarande stram i doften. Redan mer mogen och komplex i smaken." Lagra 3-7 år.

Tahbilk Marsanne, 2007 (-)
"Färgen har äntligen ändrats till mer ljusa guldnyanser med mer djup. En stor fyllig och aromatisk doft med feta honungstoner. Smaken är yngre och stramare än doften". Lagra 3-10 år.

Tahbilk 1927 Vines Marsanne, 2003 (300 kr)
Vinet från gårdens äldsta marsannedruvor planterade 1927. Tidig skörd och endast ståltanksjäst och lagrad.
"Ljus gul färg. Trots sin ålder ett mycket ungt vin i doft och smak med stor struktur och karaktär. Ett härlig prov vad Tahbilk kan få fram!" Lagra 5-10 år?

Tahbilk Shiraz, 2009. (130 kr)
En multiregional blend.
"Medeltät röd färg. En mjuk doft och smak med ung frukt och mörka bär." Drick nu"

Tahbilk Cabernet Sauvignon, 2009 (130 kr)
En multiregional blend.
"Medeltät röd färg. En aningen strävare och mer tanniner än shirazen. Trevligt vin!"

Tahbilk Eric Steven Purbrick Shiraz, 2006 (440 kr)
Förnyaren Eric under 1930-talet och framåt. En hyllning med gårdens egna druvor.
30% franska nya ekfat.13,5% alkohol.
"Tät röd röd färg. En mycket stramt hållen shiraz med mörka bär och rostad ek i doft och smak i bra balans. Lång eftersmak." Lagra 4-10 år.

Tahbilk1860Tahbilk Eric Steven Purbrick Cabernet Sauvignon, 2006 (440 kr)
En hyllning med gårdens egna druvor. 30% franska nya ekfat.14 % alkohol.
"Tät till medeltät röd färg. Mycket svarta vinbär i doft och smak med en unga tanniner i en medelfyllig stil. Balanserade ekfat med bra längd." Lagra 4-6 år.

Tahbilk 1860 Vines, 2006 (1 000 kr)
Australiens i särklass mest sägenomspunna rödvin. Med vinrankor som är 150 år gamla och fortfarande levererar druvor är man kanske nog äldst i världen. Enbart gjort på shiraz och enbart på nya franska ekfat.
"En medeltät röd färg. En märkligt intensiv doft med peppar och mörka bär och fortfarande ung. Smaken är sträv med en hög syra och stort djup. Lång balanserad eftersmak där frukten dominerar och ekfaten endast utgör en vacker körsång." Lagra 4-20 år!?

Tack Joanne och Neil för ert engagemang och trevliga bemötande. Det var värt besväret att ta den långa omvägen för att komma till Yarra Valley!

2012-12-19

Fredag 21/12 - Oh Yeah! Yarra Yering!
En skön övernattning mitt bland vingårdarna i norra Yarra Valley. Molnfritt och kyliga 16 grader vid frukosten. Landskapet är mycket kuperat och mycket vackert, helt annorlunda än gårdagens besök hos Tahbilk. Det är en blandning mellan Stellenbosch och Österrikes dalgångar.

 

 YarraYeringskylt3Yarra Yering - en unik producent i en konform vinvärld.

Framgångssagan började 1969 och man planterade direkt 25 olika druvor radvis och ibland vinlägesvis. En salig blandning. På de branta norrsluttningarna får man druvor med naturligt hög syra och långsammare mognad tack vare stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Klimatet är någonting mellan Bordeaux och Bourgogne.

James Halliday, australiens mest betydelsefulla vinskribent, förstod själv potentialen på den stora kullen där Yarra Yering har sina vinrankor. Sagt och gjort, han köpte mark strax ovanför och startade Coldstream Hills. Vingården har nu James sålt. Det kan vara knepigt kanske att betygsätta sina grannars viner.
Två starka finansiärer har gett vinmakarna hos Yarra Yering mycket fria händer och man vill göra personliga viner med stor karaktär. Det har man verkligen lyckats med i sina 60 000 flaskor!

YarraYeringPaul- Jag vill inte följa industritrenderna utan druvorna i vingården bestämmer hur vinet blir,menar färgstarke och passionerade Paul Bridgeman, gårdens enda vinmakare som tog över 2008. Det kan inte vara lätt att hålla reda på alla små jäsningskar för de numera 26 olika druvorna. Det gäller att vara flexibel fortsätter Paul som visar att alla gårdens tio olika viner har samma flasktyp och etikett. Det är endast vad som finns i flaskan som räknas förklarar han vidare och det är därför vi har samma flaskor till alla våra viner.

Samtalet går vidare under provningen och det blir hela tiden jämförelser med europas mest berömda vinområden då det visar sig att Yarra Yering täcker det mesta. Helt unika viner och alla helt olika. Gemensamt för alla tio viner är den naturligt tydliga syran och en mycket snäll ekfatslagring. Vinerna visar redan upp en öppenhet, trots sin ungdom, med begynnande mognadstoner.

Provade viner;

Yarra Yering Chardonnay, 2011 (600 kr)
De äldsta vinstockarna från 1969. Ekfats jäst och lagrad i 40% nya franska ekfat.
"En ljusgul färg. Den generösa doften får mig att lämna Australien och tar mig till bourgognes sluttningar med sin komplexa smörighet och hökänsla med en läcker ekfatston. Smaken är stramt ung och medelfyllig med en rund fin smörighet i bra balans med syran och ekfaten. Mycket lång eftersmak." Lagra 2-10 år!?

Yarra Yering Pinot Noir, 2011 (499 kr)
En blandning från stockarna 1969, 1981 och 1984. Tjugo månader på franska ekfat, varav hälften nya. 2011 är ett svårt år för druvan. 13,5%.
"En mycket ljus och tunn röd färg som speglar året. En lätt smekande doft med vildhallon. Stram, mjuk och elegant smak med vildhallon och viss jordighet i en lätt stil med lång eftersmak." Lagra?

Yarra Yering Underhill Shiraz, 2001 (700 kr)
Vinrankor från 1974. Endast shiraz.
"En ljus mogen tegelröd färg. En jordig och parfymerad doft med stora mognadstoner. Även smaken är mogen med friska syror, mörka bär och bakomliggande ekfat. Lång eftersmak." Drick nu eller lagra 2-5 år!?

Yarra Yering Dry Red no 2, 2006 (499 kr)
Tre druvor: shiraz, marsanne och viognier. 14,5%. Nu befinner vi oss i Cornas eller Côte-Rôtie i norra Rhônedalen.
"En medeltät röd färg. Enormt stor doft och smak med inslag av blommor, parfym och charkuterier i en komplexitet som slår det mesta. Mycket balanserad med frisk syra och bra tanniner med en suverän lång eftersmak. Wow!" Drick nu eller lagra 4-10 år.

Yarra Yering Malbec, 2010 ( 600 kr)
Cahor i Frankrike eller Argentina? Rankor från 1985 och endast 13%.
"En mörk färg. Stor, nästan sötaktig, doft med plommon och choklad. Helt annorlunda än de tidigare vinerna. En medelfyllig och torr smak med bra syra och bra längd." Lagra 2-10 år?

Yarra Yering Dry Red no 1, 2006 (499 kr)
Fyra druvor: cabernet sauvignon, malbec, merlot och petit verdot. Yarra Yerings bordeauxvin. Tjugoen månader i 100% nya franska ekfat. Alla vinrankor från 1969.
"Medeltät röd färg. Stor och läcker doft med stall, sadel och frisk syra med inslag av jord och ekfat. Smaken har bra struktur och djup där tanninerna ger ett bra grepp. Mycket lång eftersmak." Drick nu eller lagra 4-10 år.

Yarra Yering Again Court, 2008 (600 kr)
Två druvor: cabernet sauvignon och merlot. Druvorna växer på västra sidan av en kulle i sluttningen. Detta ger mindre eftermiddagssol och långsammare mognad. 21 månader i franska ekfat, varav 70% nya. Vinstockar från 1995. 14%. "Medelljus rödtegel färgad. Stor doft med en kombination av stall och jordgubbar. Ännu en komplex smak med svarta vinbär och mognadstoner och jordighet i suverän balans. Enormt lång eftersmak. Suveränt vin!" Drick nu eller lagra 4-10 år!?

YarrayeringBarbioloYarra Yering Barbiolo, 2011 (600 kr)
Piemontes två stora druvor barbera och nebbiolo. 2011 är ett kallt år för Yarra Valley.
Skinnkontakten är otroliga tolv månader i ekfaten. Allt för att vinet ska få färg.
"Mycket ljus rödfärg. Redan mogen, men samtidigt knuten, liten doft och smak. Stram och rätt snälla tanniner." Gårdens kanske svagaste vin med tanke på förväntningarna och priset. Kanske beror det på det svaga året?

Yarra Yering Dry Red no 3, 2011 (600 kr)
Sex portugiska druvor: touriga nacional, tinta cao, tinta amarela, alvarelhao, roriz och sousâo.1994 första årgången.
"Medeltät röd färg. En koncentrerad ung torr doft med mörkblå plommon och kryddor. Fyllig smak med bra balanserad syra och ek. En markant strävhet som borgar för långt liv i sin långa eftersmak. Smakfullt och häftigt!" Lagra 4-10 år!?

Yarra Yering Potsorts 2004 (650 kr)
Samma druvor som no 3. Tidigare Portsort men var tvungen och ändra namn. Uppspritad, likt ett portvin, till 22% och 35 gram socker.
"En tät röd färg. En söt fruktig och varm doft och smak med en lång eftersmak. Inte lika söt och kraftfull som en Vintage Port, men heller inte långt därefter. "Lagra 2-10 år!?

En makalös uppvisning på skillnaderna mellan druvorna längs samma sluttning och samtidigt en oerhört hög kvalitativ och karaktärsfull nivå på vinerna. Tack Paul!

2012-12-21

Måndag 24/12 - Witches Falls mot alla odds
WitchesFallsskyltWitches Falls Winery

Julhelgen hos min kusin i Gold Coast, söder om Brisbane, bjöd på en härlig värme med 32 grader på dagarna, stekande sol och hög fuktighet. Detta under nästan hela året. Inget bra klimat för vinodlingar.

Längs kusten går bergskedjan Mount Tamburin och lite längre ner i Queensland har man även på hög höjd, 600 - 800 m, granit i berget, s,k Granite Belt. Vinodlingarna ökar och detta har vinmakaren Jon Heslop tagit fördel av och han köper in druvor från de bästa lägena. Därefter kör han 20 mil druvorna till sitt vineri i Tamborine.

Jag fick på julaftons morgon prova tolv viner hos Witches Falls. Helt klart inspirerad av Frankrike vad beträffar druvval och stil. Det var varierad kvalitet och följande viner var mina favoriter;

 

Granite Belt Syrah, 2009 (140 kr)

"Medelljus rödblå färg. En tydlig och fokuserad doft med peppar och mörka bär i en stram stil. Smaken är stram och medelfyllig med pepprig och bra längd." 13,5%. Drick nu.

 

WitchesFallsbotrytisGranite Belt Prophecy Syrah, 2008. (280 kr)
Speciellt utvalda tjugoåriga vinrader i Granite Belt. 22 månader i helt nya franska ekfat.
"Medeltät röd färg.En knuten och koncentrerad pepprig doft. En sträv smak med mörka bär, peppar och nästan parfymerade ekfat i bakgrunden. Bra längd!" Lagras 2-6 år.

 

Granite Belit Botrytis, 2008. (130 kr, 375 ml)
En klassisk söt bordeauxblend med sauvignon blanc och semillon där höstens morgondimma ser till att druvorna angrips av ädelröta. 10,5% alkohol.
"Guldfärgad. Stor söt komplex doft fylld med aprikos och fräsch frukt. En maffig och rund söt smak med aprikoser i bra balans. Lång eftersmak!" Drick nu eller lagra 2-4 år.

Tack Peter Maitland-Smith och Joakim Odlander för att ni tog mig till Witches Falls.

2012-12-24

Torsdag 27/12 - Hunter Valley och mäktiga Mount Pleasent

Bilresan från Sydney till Hunter Valley denna mellandag i jultid tog tre timmar. Mycket skog, bäckar ,dammar och fält med kor i en kuperad terräng. Väl framme öppnade sig dalen och de 150 vingårdarna ligger väldigt nära varandra, varav flera av dom helt nybyggda i en modern tappning. Dessutom 65 restauranger och många hotell i en lantlig stil med bl.a bungalows. Det går dagsturer med stora och små bussar från Sydney.

HMountPvinrankorMount Pleasant

Jag och kusin Eva med man hade bokat lunch i denna kombinerade vingård och restaurang mycket vackert belägen nedanför en brant kulle/berg beklädd med vinrankor och skog på toppen. Här var det branta sluttningar med god dränering och gamla vinstockar. Detta spontana besök visade sig bli en fullträff!
Året var 1921 som Maurice O ´Shea kom tillbaka från vinutbildning i Frankrike. Han övertygade sin mor att köpa mark och vinrankor i Hunter Valley, vilket visade sig bli ett lyckokost. Senare köpte familjen McWilliams in sig i företaget. 


Vid besöket plockade rutinerade Greg West, chefen för vingårdsförsäljningen, fram flaskorna i snabb följd. Allt för att vi skulle hinna prova igenom de imponerande vinerna, framför allt de läckra vingårdsvinerna (Vineyards Wines) gjorda på semillon.

Provade viner;

HMountPElizabethElizabeth Semillon, 2011 (-)
"Ljusgul ung färg. En frisk och fräsch ung doft med hög syra även i smaken. Torr och bra längd med ett litet stänk honung på slutet." Drick nu eller vänta 7-12 år.

Elizabeth Semillon, 2006 (99 kr)
"Guldgul i färgen. Stor fyllig redan mogen doft med honung. En yngre smak med pigga syror och en härlig stramhet och bra längd." Drick nu eller lagra 2-4 år. Vilken utvecklingspotential!

Elizabeth Semillon, 1994 (500 kr på restaurang)
"Mörkt guldgul färg. En doft i världsklass för semillon med härligt mogna torra toner där fylligheten balanaseras med aprikoser och honung. En liten tröttare och klenare smak, men fortfarande vid liv. Suveränt!"

Phil Ryan Semillon, 2009 (180 kr)
"Ljusgul färg. En ung stram doft och smak i en torr stil med bra kvalitet." Inne i en tunnel och behöver lagras 4-10 år.

HMountP1998Lovedale Semilllon, 2007 (269 kr)
Single vineyard med vinstockar från 1943. Imponerande.
"En ljusgul färg. En mycket stram doft och smak med suverän balans med syran och frukten. Citrus och mineraler med stort djup. Lång eftersmak." Måste lagras 5-15 år.

Lovedale Semilllon, 1998 (-)
Denna vertikal visade verkligen på semillons storhet att mogna på flaska.
"Guldfärgad. En doft där håren på armarna reser sig. Ett enormt stort djup med rökighet och torkade aprikoser. Mycket balanserad mogen torr smak med torkade frukter i komplexa toner. Mycket lång eftersmak." Jag bugar mig ödmjukt inför detta vin! Drick nu!

Rosehill Shiraz, 2009. (259 kr)
Single vineyard med vinstockar från 1949.
"Ljusröd färg. En stram och fokuserad doft med vitpeppar och ung frukt. Smaken är stram och sträv i bra balans, men alldeles för ung." Lagra 4-10 år !?

Maurice & Shea Shiraz, 2010.                                              
"Medelljus röd färg. En ung och knuten doft och smak med mörka bär, ekfat och sträva tanniner som borgar för lagring. Mycket lång eftersmak som slutar med toner av lakrits." Påminner om Tahbilks 1860 Shiraz!
Lagra 4-15 år?

2012-12-27

Torsdag 27/12 - Pooles Rock och Brokenwood

HPoolesRockhusPoole´s Rock 

Affärsmannen David Clarke, son till Mount Pleasants grundare Maurice O´Shea, kom tillbaka 1988 och började att under flera år köpa på sig de äldsta och bästa vingårdslägena med gamla vinstockar i Hunter Valley. Tyvärr dog David Clarke 2011 i cancer, men grannar och andra intressenter bildade ett bolag och driver anläggningen i dag.
Med en vacker utsikt över det unika vingårdsläget Post Office Block har man renoverat till en ultramodern och fräck cellar-door. Rena turistfällan tänkte jag innan jag fick prova deras viner, men kom ut därifrån med ett leende på läpparna. Ännu en producent som har ambitionen att, förutom sina enkla och tråkiga entry-levelviner, få fram det bästa ur Hunter Valley. Smakfulla och fokuserade viner!

Mina favoriter av tio provade viner;

Poole´s Rock Semillon, 2003 (300 kr)
Första årgången av äldre vinstockar av semillon. Ståltanksjäst och lagrad 22 månader i flaska. Jag fick även prova den yngre 2007:an som var alldeles för ung.
" Mogen gulguld färg. En mycket stor doft med härligt djup och toner av rökighet och bra syra. En komplex och mycket lång smak med mogna semillontoner. " Drick nu eller lagar 2-5 år.

HPoolesRockPostOBlockPoole´s Rock Shiraz, 2007 (300 kr)
Vingårdens absolut bästa vin och kanske Hunters läckraste shiraz. Druvor från 120 år gamla vinstockar i Post Office Block, just utanför vineriet (se bild). 18 månader på franska ekfat. Endast 13% alkohol.
"Medeltät röd färg. Ung och knuten doft med inslag av örter och jord med stort fokus. En stram och knuten smak med ek och lakrits på slutet. Oerhört lång balanserad eftersmak." Lagra 5-10 år.

Poole´s Rock Shiraz, 2003 (300 kr)
Vinmakaren Pot Auld måste vara nöjd med detta suveräna vin! Vinet för mig till Rhônedalen och Cornas, men ändå Hunter Valley.
"Färgen är medeltät och röd till tegelfärgad. En mycket stor mogen doft med salami och mörka bär. Ekfaten snyggt i bakgrunden. En makalös läcker smak med stort djup där salami, mörka bär, ekfat och örter harmoniserar länge, länge, länge. WOW!"

 

HBrokenwoodBrokenwood Winery

Nu förstår jag att J. Hallidays fem röda stjärnor och 96 poäng inte betyder så mycket längre i detta underbara vinland. Tyvärr visade sig vinerna hos Brokenwood inte hålla måttet, jämfört med flera andra vingårdar med samma poäng.
Löjligt höga priser mot vad man får i glaset. Gemensamt för de åtta provade vinerna, alla dyrare än 140 kr, var en snål doft med en smak som var bristfällig på frukt och längd. Bästa vinet;

Brokenwood Graveyard Vineyard Shiraz, 2007 (699 kr).
Prestigevinet med vinstockar från 1968.
"Medelljus röd färg. En intensiv och komplex ung doft med örter och ekfat. I smaken ett helt annat vin med klenare toner och mjuk hyfsad längd."  Det duger inte för ett vin i den förväntade prisklassen." Självklart för ung, men hur blir den om några år?

 

Torsdagkvällens minnesvärda middag på Robert´s restaurang visade på ambitionen och styrkan i området. Suveräna råvaror presenterade på ett mycket läckert sätt och en utmärkt vinlista med äldre årgångar från Hunter Valley.

2012-12-27

Fredag 28/12 - Toppenbra Tyrrell´s

Tyrrell´s Wines

HTyrrellshusÄnnu en av australiens historiska vingårdar med anor tillbaka till 1858. Det är 32 grader varmt på förmiddagen och det är en vacker utsikt från Hunter Valleys högst belägna vingård. Familjen har behållit stugan som Edward Tyrrell (1835-1909) lät bygga. Han kom sent till dalgången och fick på den tiden de sämsta jordlotterna, vilket kom att visa sig bli ett lyckokast.

- Alla aromerna finns i vingården, menar den mycket engagerande oenologen Scott Richardson när vi står och känner på den järnhaltiga jorden. Lutningen är inte lika viktig som jordmånen för vinrankorna berättar han. Däremot har dimman en kylande effekt på de annars mycket varma sommareftermiddagarna fortsätter Scott. De blå druvorna trivs på den röda järnhaltiga jorden och de gröna druvorna trivs bäst på den mer sanddominerade jordmånen.

HTyrrellsfoudresVäl inne i den äldsta delen av vineriet känns det som om det fortfarande var för hundra år sedan. Man använder fortfarande de gamla cementkaren med manuell omrörning och nedkylning. Kvaliteten på vinerna blir helt enkelt bättre menar Scott som började att arbeta hos Tyrrell´s 1988. Det känns som han är en del av familjen.

Vi har ingen malolaktisk jäsning för de vita vinerna, vilket ger dom en skarp syra de första åren, men skapar en möjlighet för mycket lång lagring. En stor förbättring för våra vita viner kom när vi började med skruvkork 2003. Äldre flaskor har för mycket korkskador och vinerna tappar också för mycket i fräschören avslutar han visningen.

I Hunter Valley har familjeföretaget Tyrrell´s ett bra rykte där en handskakning räcker som garanti när vinodlarna säljer sina druvor till oss. Vi äger vingårdar till hälften av vår behov på sex miljoner flaskor berättar vår trevliga och kunniga guide denna mycket varma förmiddag. Det är 35 grader vid lunch, när jag lämnar vingården.

Provade viner;

HTyrrellsflaskorTyrrell´s Vat 1 Semillon, 2012. (399 kr)
Flaggskeppet med vinrankor från 1908 som fortfarande producerar druvor. Ingen konstbevattning och endast ett lågt skördeuttag på 35 hl/ha. Druvorna handplockas redan i januari/februari för att få en hög syra och därmed endast 10,5%.Ståltanksjäst och sedan ståltankslagrad fem månader.Detta är den nya mer marknadsanpassade stilen som säljs direkt utan längre flasklagring. På Systembolaget finns årgång 1998. KÖP!
" Ung ljusgul färg.Ung knuten doft med stor stringens där syran är kung med citrustoner och mineraler. Mycket ung och knuten torr smak med knivskarp syra i en stram lång smak " Drick nu eller helst lagra 6-16 år.

Tyrrell´s Vat 1 Semillon, 2006. (399 kr)
Flasklagrad hos Tyrrell´s för att säljas när vinet har börjat bli moget. Det traditionella sättet.
" Ljusgul mot guld och tätare färg. En stor och generös doft med bra balans och tropiska frukter. En yngre smak än doft. Torr och fortfarande en syra som spelar förstafiol. Lång och balanserad smak." Lagra 2-10 år. På Systembolaget finns årgång 1998. KÖP!

Tyrrell´s Fordwich Verdelho, 2012. (140 kr)
En portugisisk grön druvor som har blivit en stor trend i Australien. Sommarvin som passar utmärkt till seafood. Ståltanksjäst och lagrad i ståltank. 11,5%.
"Ljusgul ung färg. En stram blommig doft med hög syra. Medelfyllig och balanserad torr smak med blommor på en sommaräng. Fräsch och bra längd med viss sötma på slutet." Drick nu!

Tyrrell´s Old Winery Chardonnay, 2012. (90 kr)
Multiregional blend där man blandar druvor från olika områden. Kalljäsning och en liten del och kortare tid ekfatslagring.
"Ljusgul färg. Doften har tutti fruttitoner vilket inte imponerar. En torr klen smak med återkommande tutti frutti." 

Tyrrell´s Moon Mountain Chardonnay, 2012. (140 kr)
Endast druvor från Hunter Valley.
"Ljusgul färg. En fin smörig doft med inslag av tropiska frukter. Fin balanserad lätt till medelfyllig knuten smak. Bra längd." Lagra 1-2 år.

HTyrrellsglasTyrrell´s Belford Chardonnay, 2010 (200 kr)
Single vineyardvin från 1980 i Hunter Valley. Delvis ekfatsjäst och därefter två månader på nya franska ekfat. Alkohol 12,5%.
"Ljusgul färg. Stor balanserad doft med inslag av hö och smör. Fyllig och komplex smak med smör och citrus. Lång balanserad smak." Drick nu eller lagra 2-4 år.

Tyrrell´s Vat 47 Hunter Chardonnay, 2009 (329 kr)
Även här vinrankor delvis från 1908. Delvis ekfatsjäst och därefter sex månader på franska delvis nya ekfat. Alkohol 13,5%.
" Ung ljusgul färg. Stor och härligt komplex doft med ekfat, frukt och smör, men fortfarande inte integrerade. Ung medelfyllig stor smak med seriös struktur. Mycket lång eftersmak med ektoner. " Lagra 2-6 år?

 

Tyrrell´s Vat 6 Pinot Noir, 2011 (339 kr)Vinrankor från 1970-talet i Hunter Valley. Jäst i öppna cementkar och därefter lagrad i delvis nya franska ekfat. Alkohol 14,2%.

"En ljus röd färg. En lätt doft först med jordighet och därefter jordgubbar. En trevlig och lätt mjuk smak med jordgubbar och ekfat snyggt i bakgrunden." Drick nu eller lagra 2-4 år.

Tyrrell´s Johnno´s Shiraz, 2011 (-)
Vinrankor även här från 1908. Vingårdsvinet Long Flat ändrade namn 2002 efter John Tyrrell. Alkohol 12,5%.
"Medelljus ung blåröd färg. En ung fräsch doft med mörka bär. Medellätt sträv smak med viss sötma på slutet !?". Lagra 2-4 år?

Tyrrell´s Vat 9 Hunter Shiraz, 2011 (329 kr)
50 år gamla vinstockar från flera olika vingårdar i Hunter Valley. Jäst i öppna cementkar och därefter lagrad 16 månader i delvis nya franska foudres . Endast 12,9%.
"Medeltät ung rödblå färg. Stor ung doft med intensiva toner av mörka bär och ekfat. Sträv och stram medelfyllig smak med mörka bär och örter. Bra längd." Lagra 2-10 år?

HTyrrellsVAT8ETyrrell´s Vat 8 Hunter Shiraz Cabernet Sauvignon, 2011 (329 kr)
Druvorna från olika vingårdar i Hunter Valley. Lågt skördeuttag. Jäst i olika öppna cementkar och därefter blandad och lagrad 6 månader i äldre franska ekfat . Alkohol 13,8%. På Systembolaget finns årgång 2004. KÖP!
"Medeltät ung rödblå färg. Stor generös doft med bra djup. Mycket mörka bär med ekfat i snyggt i bakgrunden. Medelfyllig sträv smak med mörka bär, delvis svarta vinbär, och örter i bra balansoch lång eftersmak." Drick nu eller lagra 2-6 år.

Tyrrell´s Vat 8 Hunter Shiraz Cabernet Sauvignon, 2009 (329 kr)
Ännu en bra vertikal från Tyrrell´s.
"Medeltät röd färg. En stor härlig doft med bra djup och mer mognad. Medelfyllig och mjukare smak med mörka bär och ekfat i bra balans. Långt koncentrerat slut med lakritstoner." God nu eller lagra 2-4 år. På Systembolaget finns årgång 2004. KÖP!

Tyrrell´s visade på ett brett och stort urval av vita och röda viner. Vinprovningen gav mersmak för Hunter Valley i allmänhet och Tyrrell´s i synnerhet. Tack för ett mycket lärorikt besök!

Fotograf på två bilder (källaren och vinglasen med flaska); Andrew Lewis. 

2012-12-28

Lennart Odlander, Vinprovare och vinskribent 070-6809722 E-post:lennart@umevin.se
Bankgiro: 5718-2164, F-skattesedel: 630612-1093